torsdag 22 december 2011

Baklava till jul?


Jag tänkte bjuda på ett bakverk från Kurdistan/mellanöstern. Baklava är ett otroligt sött bakverk och passar bäst ihop med svart te. Såg häromdagen att det finns att köpa på kvantum. Personligen tycker jag att baklavan som man köper är på tok för söt. Därför bakar jag alltid mina egna.
Vem vet någon kanske blir intresserad av testa något nytt till julbordet?

Recept:

Filodeg
Nötter
Socker
Kanel
Kardemumma
Vit baksirap
Smält smör blandad med rapsolja
Ägg till pensling


Finhacka nötterna (jag använder valnötter)
Blanda i socker, kanel och kardemumma efter egen smak.
Ta två ark av filodegen och pensla rikligt emellan arken med smör blandningen.
Häll på nötblandningen på det översta torra arket och rulla ihop hårt som du gör med bullar.
Pensla på lite smör längst ner för att stänga rullen.
Pensla på ägg och skär lagom stora bitar.
In i förvärmd ugn 175 grader .
Grädda till de fått en gyllene färg.
Häll över rikligt med sirap direkt när de kommer ut från ugnen.
Låt svalna.
De går bra att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar