måndag 31 oktober 2011

Brandbilstårta 3D


Elton har fyllt tre och jag har äntligen fått göra en till 3D tårta. Den första 3D tårtan jag gjorde var ju barbietårtan till min systerdotter.
Den här tårtan var verkligen kul att göra. Massa roliga detaljer och jag var speciellt nöjd med yxan och hur vattenslangen skriver Eltons namn. Jag tycker att det blev en snygg effekt och lyfte tårtan. På yxan har jag målat med silver på yxans vassaste del. (vet ej vad den delen heter) tyvärr syns det inte på bilden.
Tårtan skulle ätas på Eltons förskola, och dom blev imponerade. Som sagt en riktig skojig tårta att göra.
Eftersom det nästan är omöjligt att färga sugarpaste röd så valde jag att köpa färdig istället. Till min lycka så har det öppnats ett stort Panduro på Gränbycentrum i Uppsala. Där finns mycket för en tårtmakare. Det fanns inte röd sugarpaste men jättefin röd kavellingsmarsipan. Jättefin färg men jisses vad tungt det var att kavla, jag var rätt slut i armarna efteråt. Någon som har något tips där, hur man lättast kavlar ut sådan marsipan?



Tårtan bestod av: ljusa bottnar, hallon och blåbärsmousse, glasskräm. Spacklad med grädde. Dekorerad med hemmagjord sugarpaste och pikeringsgele. Täckt med kavlelmarsipan

söndag 23 oktober 2011

Min sons 1-års tårta

Detta år har varit det bästa året i mitt liv. Jag och min man blev föräldrar till världens bästa pojke. Han kom den 17oktober 2010 kl 01:03. Att han redan har hunnit bli ett år är för mig helt ofattbart. Det känns som igår jag hörde hans underbara röst för första gången och hur han direkt kröp upp i min famn och börja amma. Nu är han 1 år och en vecka. Har tagit sina första steg, bildat sina första ord och för varje dag som går lär han sig något nytt. Barn är det absolut det bästa som finns.
Jag och min man valde att ha ett väldigt litet kalas med bara våran närmaste familj, och självklart bakade jag en tårta. Jag hade lite svårt att välja dekoration men sen föll det ganska självklart. Lillkillen är ju otroligt nyfiken och ska röra allt han ser och sträcker sig efter godsaker, samtidigt som ropar namnam. Därav dekorationen, jag tog med två av hans leksaker, en fotboll och ett litet piano.



Tårtan bestod av: ljusa bottnar, mörk chokladmousse, ploppfluff, spacklad med chokladfrosting. Täckt och dekorerad med hemmagjord sugarpaste.

lördag 15 oktober 2011

1års tårta till en flicka



Tiden går så otroligt fort. Det känns om om att det går fortare nu när man har barn. Min mans brorsdotter har redan hunnit fylla ett år. Det var ett tag sen men jag har varit väldigt dålig på att uppdatera min blogg.
Hon hade ett stort kalas och jag fick äran att baka hennes första födelsedagstårta.
Jag velade fram och tillbaka om hur jag skulle dekorera tårtan men till slut blev detta resultatet och jag blev faktiskt nöjd. Som vanligt glömde jag ta kort, måste bli bättre på den punkten.

Den övre tårtan består av äggfria bottnar, i övrigt är består de av samma.
Ljusa bottnar, geisha fluff, glasskräm, spacklad med chokladfrosting. Täckt och dekorerad med hemmagjord sugarpaste.

måndag 3 oktober 2011

Sushitårta


En vän till mig och min man ska studera i Japan i 6 månader. Jag hade i tankarna att baka en tårta åt honom. Jag hade en ganska klar bild av vad jag ville göra. Det skulle absolut vara Japan inspirerat. Tyvärr på grund av flytten och en massa annat hann jag inte göra dekorationerna i tid. När det gällde innehållet i sushin spelade det ingen roll om jag gjorde dom samma dag eller inte men pinnarna hade behövt två dagar på sig att torka ordentligt. På grund av både tidsbrist och glömska så gjorde jag pinnarna tidigt samma morgon och dom va fortfarande mjuka och böjde sig lite. Men jag valde att ha med dom ändå eftersom jag hade skrivit en japansk hälsning till han som skulle åka.
Tårtan blev väldigt hög och fick tre fyllningar och var riktigt smaskig!!

Tårtan bestod av: Ljusa bottnar, hallonmousse, vitchokladmousse, nougatfluff. Spacklad med chokladfrosting. "riset" och dekorationerna i hemmagjord sugarpaste. Täckt med svart sugarpaste (ej hemmagjord.